Lidmaatschap » Veelgestelde vragen

Over het lidmaatschap van de GoZC

1. Wat kost het lidmaatschap van de GoZC?

Zie het hoofdstuk KOSTEN.

2. Wanneer kan ik lid worden?

Als regel nemen we nieuwe leden aan per 1 januari en per 1 juli van ieder jaar. Tussentijds lid worden kan in overleg met onze tweede secretaris.

In verband met onze opleidingscapaciteit is het aantal leden dat we per halfjaar aannemen beperkt. In extreme gevallen is er zelfs een wachtlijst, waardoor men mogelijk pas op een later tijdstip lid kan worden. Informeer hiernaar bij de tweede secretaris!

3. Moet ik een speciale keuring ondergaan?

Ja, iedere zweefvlieger moet een sportkeuring ondergaan. Het is geen zware keuring. Als je 'normaal gezond' bent, word je goedgekeurd. Het dragen van een bril is over het algemeen geen probleem.

Aspirant-leden dienen zelf tijdig zorg te dragen voor de keuring. Dit kan bij de Sportartsen Groep. Via een centraal telefoonnummer (zie hun site) kan onder meer een afspraak worden gemaakt bij de lokatie Zonnestraal te Hilversum, aan de rand van het vliegveld.

4. Zijn er leeftijdseisen?

De minimum leeftijd is 14 jaar. Er is geen maximum leeftijd mits er voldaan wordt aan de medische eisen. Bij kandidaat-leden onder de 18 jaar dienen de ouders (of hun wettelijke vertegenwoordiger) het aanmeldingsformulier mee te tekenen voor akkoord.

5. Zijn er naast het betalen van de contributie nog andere verplichtingen?

Het zweefvliegen is relatief goedkoop doordat iedereen binnen de club 'de handen uit zijn mouwen steekt'. Zo wordt er tijdens de winter onderhoud gepleegd aan al ons materieel. Van alle leden wordt hierbij een actieve inbreng verwacht.

Om te bereiken dat iedereen zijn steentje bijdraagt is de Werkregeling in het leven geroepen. Deze regeling houdt in dat elk lid, afhandelijk van zijn type lidmaatschap, een bepaald aantal werkuren krijgt toegekend. Leden met een all-in abonnement (verplicht voor nieuwe leden) krijgen 40 uur per seizoen toegewezen. Echter, het eerste jaar is men vrijgesteld. Meewerken wordt dan zeer op prijs gesteld, maar hoeft nog niet.

Na het eerste seizoen heeft men de keuze: of men werkt het aantal toegewezen uren, of men betaalt in plaats daarvan een vergoeding van €7,50 per uur. Er is dus geen sprake van een werkplicht. De hele regeling wordt aan het begin van het lidmaatschap aan alle nieuwe leden verstrekt.

6. Hoeveel kosten de vlieglessen?

De vlieglessen zijn gratis. Er is binnen de club een fors aantal gebrevetteerde zweefvlieginstructeurs die de opleiding verzorgen. Dus met of zonder instructeur, het maakt voor de prijs niet uit!

Algemeen

7. Hoe blijft een zweefvliegtuig in de lucht?

Door warmtestraling van de zon warmt het aardoppervlak op. Dat gebeurt op de ene plek sneller dan op de andere plek. Vervolgens ontstaat een warme laag lucht boven de grond. Bij voldoende temperatuurverschil en soms geholpen door een “duwtje” wanneer deze laag tegen een obstakel (dorp, bosrand) aan waait, stijgt uit deze laag een thermiekbel op. Zo'n bel gaat honderden meters de lucht in, op zomerse dagen is 1500 tot 2000 meter geen uitzondering. Een geoefend zweefvlieger zoekt deze thermiekbellen op en laat zich er al cirkelend door mee omhoog nemen. Daarna kan hij zwevend grote afstanden afleggen en uren in de lucht blijven waarbij tussendoor weer “bijgetankt” wordt in een nieuwe thermiekbel.
Ook energiecentrales en andere zware industrie zorgen soms voor het loskomen van een (sterke) thermiekbel. Tenslotte is het in het in bergachtig gebied in het buitenland mogelijk om hoogte te winnen in hellingstijgwind of in zogenaamde golf.

Het educatieve TV-programma Het Klokhuis heeft op 3 maart 2011 een fraai item uitgezonden over zweefvliegen. Bekijk het filmpje!!

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

 

8. Is zweefvliegen veilig?

Ja. Aan de veiligheid in de lucht en op de grond besteden we veel aandacht. De procedures en de opleiding zijn op veiligheid gericht en de vliegers worden door de instructeurs op hun vliegerschap beoordeeld. De vliegtuigen voldoen aan strenge ontwerp- en onderhoudseisen. Door al deze maatregelen is zweefvliegen een heel veilige sport.

9. Mogen mijn ouders komen kijken?

Natuurlijk! Omdat de (vlieg)veiligheid altijd bovenaan staat mogen niet-clubleden alleen onder begeleiding het vliegveld betreden zodat je even moet afspreken bij het clubhuis om ze mee naar de startplaats te nemen.